Der er delte meninger om hjemmets vigtigste rum, hvilket er forståeligt, for alle rum har sin primære og uvurderlige funktion. Dog er spiseområdet eller spisestuen et essentielt omdrejningspunkt, for her samler du familien og vennerne til aktiviteter, middage, brunches og festligheder. Store som små. I et åbent køkkenalrum er spiseområdet der, hvor børnene tegner og laver lektier.

Det er ved spisebordet, at der bliver talt, grint og samlet op på dagens oplevelser og sagt med andre ord, er spisebordet det essentielle møbel i enhver indretning af dit spiserum.

Spisebordet skal selvfølgelig passe til din stil og det overordnede udtryk i din indretning. Mulighederne er mange, uanset om du er til et rustikt og organisk look eller et klassisk bord med rene linjer. For tiden trender plankeborde, fordi de er funktionelle og stilrene. Funktionelle fordi de kan have en eller flere plader, alt efter behov. Stilrene i deres unikke look.

Tænk på de gammeldags slagborde og du vil måske se gentagede linjer til den moderne fortolkning til plankebordet. Fælles er den massive træplade, som giver et varmt udtryk til spiserummet og virker samlende for rummets indretning.

Hvorfor plankebordet?

Det gode ved plankebordene, er, at du har mulighed for at vælge stel, så du både kan sætte dit eget præg, men også give bordet forskelligartede udtryk. Et jernstel giver kan supplere det urbane indtryk, mens fx træben giver en organisk og landlig stemning, som virkelig kan give karakter til et minimalistisk hjem.

En anden mulighed med et plankebord, er, at du kan gå efter plankeborde, som ikke er masseproducerede, men som i stedet er håndlavede. Ofte er der både en historie bag bordet og træet, men der er også lagt mandetimer i produktionen, hvilket kun gør bordet endnu mere unikt.

Hvad skal du tænke på, når du skal indrette?

Spiseområdet er efterhånden blevet et vigtigt samlingssted, hvor indretningen ikke er tilfældig, men nøje gennemtænkt. Der er nogle enkle, men vigtige ting, som du skal tage højde for, når du indretter dit spiseområde: belysning, billeder på væggen og lyddæmpende materialer, så lyden kan bevæge sig.

Belysningen, er essentiel for en god oplevelse rundt om spisebordet og alt efter din stil, skal du vælge lamper som passer til både dit spisebord og generelle stil. I de fleste hjem er rispapirlamper eller glaspendler et hit og giver et flot lys.

Det er vigtigt at lamperne ikke hænger for højt og flagrer eller for lavt, så man ikke kan se hinanden og blændes af lyset. Det er en god ide at få hjælp af en god elektriker til at sikre en optimal højde og eventuel lysdæmpning, som er guld værd til de senere aftentimer, hvor en lavere belysning er rar for øjnene.

Det er fx blevet populært at indrette med velourstole, som både giver et lækkert og blødt udtryk op mod et træbord, men det giver automatisk en lyddæmpende effekt. Et par enkle gulvplanter er også en god ide og giver liv i kedelige hjørner, som ikke anvendes.

Lyddæmpning er vigtig

De hårde overflader fra bestik, glas og service mod en hård bordplade kan være hårdt for ørene og mange glemmer at der i spiseområder er behov for lyddæmpende materialer. Det kan føles overvældende for ørene med snak og latter om bordet i kombination med hårde materialer.

En anden måde at opnå lyddæmpende effekt, hvis man ikke er til velourstole, er det en god ide at satse på billeder på væggene, et gulvtæppe eller enkle gardiner, som skærmer for eventuel aftensol.

Disse elementer vil automatisk også lade lyden i området bevæge sig optimalt. Og så er et smukt gulvtæppe en sofistikeret måde at skabe en samlende fornemmelse af spiseområdet fra resten af rummet.

God fornøjelse med valg af plankebord og indretning!

Share: